העברת העסק לדור הבא מצריכה ראיה כוללת ורחבה, של כל הצדדים המשתתפים בתהליך – של דור המקימים, העומד לפני פרישה ושל דור ההמשך, ממנו מצופה לקחת את המושכות, לנהל את העסק תוך שמירה על הערכים הקיימים והובלת העסק להצלחה ושגשוג בסביבה משתנה.
אז איך עושים העברה בין דורית של עסק משפחתי?
הדגשים שכדאי לזכור לקראת העברה בין דורית של העסק
העברה בין דורית של העסק נראית אולי כמו צעד מתבקש, אך כדי לעבור אותה בהצלחה, יש לא מעט היבטים שחשוב להתייחס אליהם, רמה גבוהה של רגישות שכדאי לנקוט ונשימה ארוכה שכדאי לקחת. הנה כמה דגשים שיכולים לעזור:
- תהליך – העברה בין דורית היא תהליך שיכול להימשך זמן רב, בהתאם לנתונים השונים של העסק ובני המשפחה. רצוי לתת את הזמן הדרוש לכל חלקי התהליך אם זה אפשרי כדי שכל הצדדים המעורבים יבשילו לקראת המהלך.
- לכלול את כולם בתהליך – שינויים בעסק משפחתי משפיעים גם על העובדים והמנהלים בעסק, שאינם בני משפחה. ולפעמים על בני משפחה שאינם חלק מהעסק. זכרו לשתף אותם בתהליך תוך הקפדה על שקיפות ומתן תחושת יציבות.
- שיתוף פעולה – הציעו את ניהול העסק בתור זכות, בתור אופציה לדור ההמשך ולא בתור אילוץ. שני הצדדים בתהליך צריכים להיות מגויסים וסבלניים לטובת הצלחת העסק.
- תקשורת ושקיפות – קיימו מפגשים קבועים, בזמן שעות העבודה, בהם תשוחחו על התהליך, תאפשרו לכל הצדדים הרלוונטיים לעדכן ולהתעדכן, להביע דעה ולבצע הערכת מצב. מומלץ לנהל את המפגשים האלו בצורה מסודרת ומקצועית ואפילו להגיע עם רשימת נושאים מראש ולהוציא פרוטוקול סיכום למפגשים אלה.
- פעלו בצורה מתוכננת – הכינו לוחות זמנים לשלבים שונים בתהליך, בנו תוכנית עם יעדים מוגדרים, שלבים ותתי שלבים.
- שילוב הדרגתי – אם בני דור ההמשך עדיין לא פעילים בעסק, התחילו לשלב אותם בהדרגה בתפקידים מתאימים להם. את מי שכבר פעיל בעסק, אפשר להתחיל להכניס למעגל הפנימי של הניהול. במקביל, גם היציאה של הדור המייסד / הוותיק צריכה להיות הדרגתית.
- ספקו הכשרה מתאימה – לבני דור ההמשך שרוצים לקחת חלק במהלך, כדי להפוך אותם לבעלי תפקידים מיומנים ומוצלחים יותר. ההכשרה צריכה להיות גם בעולמות המקצועיים – תפעוליים וגם בעולמות הניהוליים – ניהול הכספים, העובדים, יעדי המכירות והפיתוח העסקי.
- קבלו את השינוי – בני הדור הבא, גם אם הם ראויים, מתאימים ומצוינים לתפקידים שאתם מייעדים להם בעסק, אולי יבצעו את עבודתם באופן שונה ממה שדמיינתם. צפויים להתרחש שינויים בעסק כחלק מהעברה בין דורית בריאה ותקינה וזהו דבר שדור המייסדים של העסק צריך ללמוד לקבל ואף לעודד.
- ליווי מקצועי – זכרו כי מדובר על נושא רגיש, שיש לו השפעה רגשית, פיננסית, משפחתית ומעשית על חייהם של כל הנוגעים בדבר. לכן רצוי לקחת גורם מקצועי לליווי התהליך, שיכול להכשיר את הדור הצעיר למנהיגות, לייצר תכנית העברה בין דורית מסודרת ואפקטיבית, להסתכל על הנתונים בעין אובייקטיבית ולסייע בקבלת ההחלטות הטובות ביותר עבור העסק ועבור בני המשפחה.
לסיכום, העברת עסק משפחתי לדור הבא היא תהליך לא פשוט שיש בו היבטים רגשיים, מעשיים, משפחתיים ופיננסיים. לכן מומלץ לקבל ליווי מקצועי על ידי גוף מנוסה בתהליכים מסוג זה. צוות אנובה מספק ליווי וייעוץ עסקי לעסקים משפחתיים, כולל ליווי תהליכי העברה בין דורית והעברת העסק לדור הבא – באופן מקצועי, מסודר, רגיש והדרגתי. צרו קשר לקבלת מידע נוסף!